Jaukā noskaņā Olainē aizvadīts turnīrs meitenēm "Spēlē dāmas!"

07.04.2024
B turnīra uzvarētājas.

Sestdien, 6.aprīlī, Olainē trešo reizi notika vienas dienas turnīrs tikai meitenēm "Spēlē dāmas". Divos dažādu stiprumu turnīros kopumā piedalījās 39 šahistes, no kurām jaunākajām bija vien seši gadi un vairākām meitenēm šīs bija pirmās sacensības mūžā.

A turnīrā spēlēja šahistes ar I un II sporta klasi, bet B turnīrā – ar IV, III, kā arī iesācējas. Kā jau bija sagaidāms, starp partijām sejas rotāja smaidi, taču, atskanot kārtu ievadošajiem gonga sitieniem, draudzība tika "nolikta uz pauzes" un daudzos dueļos, it īpaši A turnīrā, partiju iznākums nebija skaidrs līdz pat pēdējai sekundei.

A turnīrā jau līdz 5. kārtai visas dalībnieces bija piedzīvojušas vismaz pa vienam zaudējumam un interesanti, ka turnīra uzvarētājai Žanetei Klušai no Rēzeknes tobrīd bija vien 3,5 punkti no 5, taču Žanete spēja uzvarēt atlikušajās trīs partijas un pat par punktu apsteigt tuvākās sekotājas, Žanetei arī reitinga pieaugums par 50 punktiem. 5,5 punkti finišā trīs šahistēm un vietas izšķīra vien nelielas atšķirības papildrādītājos. Otrā šoreiz Lea Treigute, trešā – Jevgēnija Daineko (abas no Rīgas Šaha skolas), bet ceturtā – Igaunijas pārstāve Nora Toomast. Labākā no Olaines Sporta centra – Keitija Lazdiņa ar 5 punktiem.
A turnīra rezultāti: https://ej.uz/A_turnirs_Spele_Damas

B turnīra gaita bija visai līdzīga – neviena dalībniece tabulā neiztika bez nulles, turnīra uzvarētāja Ance Vētra nebūt nebija līdere no pirmās kārtas un arī šeit uzvarētāja krietni apsteidza tuvākās sekotājas (veselas četras šahistes turnīru noslēdza ar 5,5 punktiem). Ance zaudēja otrajā kārtā, taču pārējās septiņas partijas viņai par labu un rezultātā atrāviens no pārējām par 1,5 punktu! Tikmēr otrās vietas ieguvēja Rebeka Reja no Jelgavas pēc sešām kārtām bija ieguvusi 5,5 punktus, taču neizturēja līdz galam un beigās tabulā "īsā rokāde" jeb divas nulles, taču lieliskais starts Rebeku tāpat ierindoja tūlīt aiz uzvarētājas. Trešajā vietā – rīdziniece Sofija Liepiņa. Tikpat punktu arī kuldīdzniecei Elīzai Marisai Vītoliņai un rīdziniecei Ērikai Bogdanovai, savukārt labākā no Olaines Sporta centra – Adrija Lazdiņa ar 5 punktiem.
B turnīra rezultāti: https://ej.uz/B-turnirs_Spele_Damas

Pēc spraigajām cīņām teju puse no dalībniecēm devās arī uz pēcturnīra ballīti, uz kuru laipni aicināja Olaines jauniešu centrs "Popkorns", lai uzspēlētu "zviedrīti", piedalītos šaha viktorīnās un cienātos ar veikalu "Elvis" un "Labais" sarūpētajiem našķiem. Viktorīnā vistrāpīgākā bija un Olaines lielmeistara Normunda Mieža dāvāto milzu kausu ieguva Vilhelmīne Troņenkova.

Jau pēc mēneša, 11.maijā, Olaine atkal uzņems jaunos šahistus, kad notiks tradicionālais "Olaines šaha pavasaris", kur trīs dažāda stipruma turnīros kopā spēlēs 150 dalībnieki. Tiesa, vairāk pieteikumi netiek pieņemti, bet rezervistiem jāseko līdzi, vai atbrīvojusies kāda brīva vieta.

A turnīra uzvarētājas.
Viktorīnā pēc turnīra vistrāpīgākā bija un Olaines lielmeistara Normunda Mieža dāvāto milzu kausu ieguva Vilhelmīne Troņenkova. Foto: Elizabete Kokina