Dobeles šaha klubam – 10 gadi

21.07.2023

Pagājušās nedēļas nogalē pilsētas kultūras nama iekšpagalmā tika aizvadīts Dobeles Šaha kluba desmit gadu jubilejas turnīrs. Latvijas Šaha federācija sveic klubu ar šo nozīmīgo notikumu un izsaka pateicību kluba vadītājai Imantai Ābulai par ieguldīto darbu šaha attīstīšanā un popularizēšanā.

Par klubu un tā vēsturi stāsta pati Dobeles šaha kluba vadītāja Imanta Ābula: "2013.gada 18.jūlijā Dobeles šaha klubu dibinājām ar mērķi ir popularizēt šahu Dobeles novadā kā prātu attīstošu un saistošu brīvā laika pavadīšanas veidu, priekšroku dodot turnīrus rīkot brīvā dabā.

Jau sākotnēji tika izvēlēta stratēģija- organizēt šaha turnīrus Dobeles novada populāro pasākumu ietvaros, tādejādi sniedzot iespēju katram cilvēkam izvēlēties sev piemērotāko, spējām un interesēm atbilstošāko nodarbi.

Dobeles šaha kluba pastāvēšanas 10 gados ir noorganizēti vairāk kā 60 turnīri gan vietējās nozīmes, gan arī Vislatvijas, gan arī starptautiski. Pārsvarā 12 min.+5.sek. režīmā, kurus tradicionāli tiesāja šaha kluba vadītāja NA Imanta Ābula. 2017.gada 7.oktobrī "Dobeles Āboldienas šahs" bija pirmais turnīrs no trīsdesmit trīs ar FIDE ātrā šaha reitinga aprēķinu.

Katru gadu piedalāmies Dobeles pašvaldības izsludinātajos projekta konkursos un saņemto finansējumu izmantojam šaha pasākumu rīkošanai un inventāra iegādei. Tā, piemēram, 2021.gadā realizējām projektu un Dobeles pilsētas kultūras nama pagalmā izvietojām divus betona āra šaha galdus ar krēsliem, lai ikviens interesents sev piemērotā laikā varētu spēlēt šahu.

Dobeles šaha turnīri ir kļuvuši populāri un iecienīti, kas nu jau tradicionāli tiek rīkoti septiņas reizes gadā, vienā un tai pašā mēnesī, sestdienās, tikai nedaudz atšķiroties datumiem.

Patreiz realizējām projektu "Šaha vasara Dobelē 2023", kurā ir iekļauti 5 šaha turnīri gan individuāli, gan arī komandu.

Ar starptautisku rapida turnīru Dobeles šaha klubs 2023.gada 15. jūlijā nosvinēja savu 10 gadu jubileju. Kā ierasts pasākums aizritēja Dobeles pilsētas kultūras nama iekšpagalmā. Kā jau jubilejas sacensības, šis pasākums aizritēja jaukā un saviesīgā atmosfērā.

Septiņu kārtu Šveices sistēmas ātrspēles turnīrs ar laika kontroli 12 minūtes partijai plus 5 sekundes par gājienu ar FIDE reitinga aprēķinu pulcēja 57 dalībniekus gan no Latvijas (49), gan arī no Lietuvas (8). Īpaši priecēja 18 dobelnieku dalība sacensībās.

Kaut arī kandidātu uzvarai turnīrā netrūka, sacensību gaitā līderību saglabāja seši sacensību dalībnieki, tomēr pārāks izrādījās lietuvietis no Jonišķiem Linas Dijokas (1910), izcīnot 1.vietu ar 6,5 punktiem. Tālāk sekoja 5 dalībnieku grupa ar izcīnītiem 5,5 punktiem. Labāki papildrādītāji izrādījās MK Jānim Isakovam (1760) no Ventspils un iegūta 2.vieta, Staņislavam Meļihovam (1570) no Liepājas 3.vieta turnīrā.

Sieviešu konkurencē 1. un 2. vietām vienāds punktu skaits – 4. Pirmā vieta tika MK Gaļinai Sudmalie (1553), otrajā vietā ierindojās MK Ilze Burkevica (1549) no Ventspils, savukārt trešā vieta jelgavniecei Lorai Graudai ar 3 izcīnītiem punktiem."