Marats Francs pārliecinoši labākais turnīrā "Rīgas Šaha Ziema"

22.02.2023
Turnīra laureāti. Foto no facebook.com

36 dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Ukrainas un Francijas piedalījās trīs dienu sacensībās "Rīgas Šaha Ziema", kas noslēdzās svētdien. Vispirms piektdien tika aizvadīts četru kārtu rapids, bet nākamajās divās dienās pa divām klasiskā šaha kārtām.

Sacensībās organizēja Rīgas Šaha federācija sadarbībā ar Latvijas Šaha federāciju, bet galvenais tiesnesis bija IA Alberts Cimiņš.

Šis bija tikai otrais turnīrs šī sporta veida vēsturē mūsu valstī, kurā dalībnieki aizvadīja divu formātu cīņas. Pirmais ar nosaukumu "Latvijai 104" notika novembrī, laikā, kad tika svinēta Latvijas Republikas neatkarības pasludināšanas gadadiena.

14 gadus jaunais Marats Francs par turnīra "Rīgas Šaha Ziema" uzvarētāju kļuva negaidīti pārliecinoši. Vispirms viņš uzvarēja visas četras rapida (12 minūtes partijai plus 5 sekundes par gājienu) partijas, kļūstot par vienīgo līderi, bet klasikā (60+30) viņš izcīnīja 3,5 punktus no 4. Summā 7,5 nozīmēja, ka viņš tuvākos sekotājus apsteidza par 1,5 punktu.

"Klasikā" Francs (2002) uzvarēja galveno reitingfavorītu Kristapu Kretaini (2112), gan otro numuru Nikolaju Krilovu (2059), gan "Latvijai 104" uzvarētāju Gustu Morkūnu (1978) no Lietuvas. Vienīgais neizšķirts astoņās partijās ar Konstantīnu Gudovski (1924). Pirmās vietas ieguvējs ne tikai saņēma 100 eiro galveno balvu, bet vērā ņēmami pacēla reitingu. Rapidā par 32 punktiem, bet klasiskajā šahā – par 82,4 (!).

Kretainis, pieveicot sāncenšus pēdējās divās kārtās, ar 6 punktiem aizniedzās līdz otrai vietai summā, tikai pēc papildrādītāja apsteidzot Reini Valdatu (1766), kuram arī 6 punkti. Pa 5,5 ieguva Gudovskis un Artjoms Zajakins (1725), bet Krilovs bija labākais starp sešiem spēlētājiem ar 5 punktiem.

Rapida un klasiskās apskaites kopvērtējums pieejams chess-results.com, bet visi balvu saņēmēji apskatāmi šeit.

Tā kā šāds formāts ir pieprasīts no šahistu puses, Rīgas Šaha federācija ir apņēmusies šogad vēl rīkot šāda veida turnīrus. Kad būs zināmi precīzi datumi, par to tūdaļ tiks paziņots.

 

Foto no facebook.com