Zigurda dienā atkal notiks tematiskais turnīrs. Šoreiz – Vecindiešu aizsardzība

23.01.2023

Trešdien, 25.janvārī, pulksten 18 Zigurdu vārdadienā lielmeistars Zigurds Lanka jau trešo gadu pēc kārtas interneta šaha platformā lichess.org rīko savu balvas izcīņu bērniem un jauniešiem. Šoreiz tā tēma ir Vecindiešu aizsardzība. Minimālais balvu fonds – 250 eiro.

Sacensības organizē lielmeistars Zigurds Lanka sadarbībā ar Rīgas Šaha federāciju. Turnīrs notiek pēc Šveices sistēmas 9 kārtās. Apdomas laiks ir 5 minūtes līdz partijas beigām katram dalībniekam + 3 sekundes par katru gājienu. Starp kārtām paredzēta 2 minūšu pauze. Partijas izspēle sākas ar attēlā redzamo diagrammu, gājiens ir baltajiem.

Sacensībās aicināti piedalīties jebkuras sporta klases 2005.gadā un vēlāk dzimis Latvijas šahists un šahiste. Iepriekšējā pieteikšanās līdz 25. janvārim pulksten 16 pa e-pastu: alberts.cimins@inbox.lv, vai WhatsApp 28804664 (Alberts). Pieteikumā jānorāda uzvārds, vārds, lichess vārds.

Detalizēta informācija nolikumā.

Pirms gada 25.janvārī notika turnīrs Sicīliešu aizsardzības "Naidorfa variants", bet pirms diviem bija "Spāņu atklātne laikmeta griežos". Kādēļ šoreiz izvēlēta Vecindiešu aizsardzība, stāsta pats lielmeistars: "Tematiskā turnīra sākuma pozīcija pēc parastajiem gājieniem 1.d4 Zf6 2.c4 g6 3.Zc3 Lg7 4.e4 d6 piederās slēgtajai atklātnei, kas latviešu valodā tradicionāli nosaukta par Vecindiešu aizsardzību. Es pērn vācu šaha presē ierosināju "vecindieti" pārdēvēt par Ukraiņu aizsardzību, un šai rīcībai ir reāls pamats.

Pirmkārt, atklātnes teoriju uz līdzenas vietas tak radīja pasaulslavenie Ukrainas lielmeistari Dāvids Bronšteins, Īsaks Boļeslavskis, Eduards Gufelds, Jefims Hellers un Leonīds Šteins. Viņu analīzes un praktiskie panākumi bija atzīti starptautiski, un bez izcilā ukraiņu devuma "vecindiešu" stratēģija nekādi nebūtu pilnvērtīga, kā to atzīmējis pasaules čempions Garijs Kasparovs.

Otrkārt, ukraiņu atbrīvošanās cīņu laikā ir pienācis īstais brīdis, lai "mītoloģiskā" nosaukuma vietā mēs, šahisti, izrādītu godu teorijas dižgariem, kas bija izauguši un patiesi kļuvuši par vispāratzītām autoritātēm tieši Ukrainā. (To, kā spēlējuši Indijā, neviens pētnieks taču īsti nav atklājis, nemaz nerunājot pat par kaut kādām indiešu teorētiskajām izstrādnēm ar g6, Lg7!)

Treškārt, atklātnes pārdēvēšanā man ir arī personiska motivācija: turpat 30 gadu ar savu sievu Ņinu esmu nodzīvojis Kijevā, uz ukraiņu zemes izstrādājot daudzas novatoriskas koncepcijas interesantajā Fianketo sistēmā.

Starp citu, pirmās zināšanas par seno Kijevas valsti un tās galvaspilsētu Kijevu manai klasei Baldones vidusskolā sniedza vēstures skolotājs Zigurds Pigits; tieši viņš arī man desmit gadu vecumā iemācija šo dinamisko spēles uzbūvi.

Ceturtkārt, melno pretspēles stratēģijas pamatā ir klasiskā bandinieku centra pieļaušana, kas vidusspēlē neizbēgami kļūst par pretuzbrukuma mērķi. Turklāt melno mobilā aizsardzība, kas paredz garās pretinieka bandinieku ķēdes sagraušanu no sāniem, ir nudien stratēģijas brīnumlīdzeklis. (Atcerēsimies, kā varonīgajiem ukraiņu karavīriem pērngada pavasara mēnešos izdevās patriekt okupantus no Kijevas apgabala, uzbrūkot agresoru kolonnām un novājinātajām komunikācijām ar prettriecieniem flangos!)

Latvijas lielmeistari ir devuši lielu ieguldījumu "vecindiešu" teorijā, te mums noteikti jāpiemin Mihails Tāls un Aleksejs Širovs. Arī mūsu vadošās šahistes Dana Reizniece-Ozola un Anda Šafranska ir lieliskas fianketo meistares!

Organizējot un sponsorējot trešo Zigurdu dienas turnīru, man ataust atmiņā, kā mēs ar skolotāju Pigitu pagājušā gadsimta 70. gados devāmies pa pasaules čempiona Tāla takām. Rezultātā ne tikai man pašam izdevās kļūt par lielmeistaru, bet arī nācās audzināt izcilos mūsdienu šahistus Širovu, Bologanu, Sočko u. c. Ļoti ceru, ka mūsu ātrspēles turnīrs arī iedrošinās jauno paaudzi pielietot aizraujošo atklātni!"