Meškovs un Neikšāns pirmo reizi kļūst par Somijas čempioniem ar "VammSK"

31.05.2022
Komanda "VammSK" ar Ņikitu Meškovu un Arturu Neikšānu.

Par Somijas čempioniem Sastamalas komandas "VammSK" sastāvā kļuvuši mūsu lielmeistari Ņikita Meškovs un Arturs Neikšāns. Panākumu īpašu padara fakts, ka "VammSK" zelta medaļas izcīnīja pirmo reizi kluba pastāvēšanas vēsturē.

Desmit komandu konkurencē "VammSK" ieguva 16 komandu punktus no 18 iespējamajiem, tuvāko konkurenti "Jys" no Jiveskalas apsteidzot par vienu, bet Espo vienību "MatSK" – vēl par vienu punktu.

Somijas komandu čempionāts klasiskajā šahā notiek vairākos sabraukuma posmos, un katra vienība drīkst piesaistīt tikai divus ārzemniekus. Mūsu lielmeistari bija vadošie spēlētāji savā klubā, vienīgie aicinātie ārzemnieki, un, saprotams, spēlēja pie pirmajiem galdiņiem. Abiem izdevās turnīru aizvadīt bez zaudējumiem. Meškovam 5 punkti 8 partijās, bet Neikšānam – 7. Plašāka statistika apskatāma čempionāta mājaslapā shakki.net.

Nosaukums "VammSK" cēlies no Vammala, kas senāk bija patstāvīga pilsēta, bet tagad ir daļa no Sastamalas. Meškovs atceras, ka Vammalā pirmo reizi spēlēja ātrā šaha turnīrā vēl tālajā 2008.gadā 14 gadu vecumā. "VammSK" sastāvā komandu turnīros viņš ir kopš 2018.gada.

Gan Meškovam, gan Neikšānam šis ir aktīvs dažādu līgu spēļu periods. Meškovam maijā vien bijuši astoņi lidojumi – uz Somiju, Zviedriju un Vāciju.

Zviedrijas līgā abi mūsu lielmeistari spēlē dažādās komandās, un pēdējā no sabraukumiem ļoti sekmīgi nospēlējis Neikšāns, kurš ar "SK Rockaden" ierindojās augstajā otrajā vietā, savukārt Meškovam šis posms nebija tik sekmīgs, kas noslēgumā ar "Wasa SK" deva piekto pozīciju desmit vienību konkurencē.

Abiem vēl priekšā Vācijas bundeslīgas noslēdzošie mači, bet Neikšānam vēl arī Francijas komandu čempionāts. Bundeslīgā līdz šim abi ilgus gadus spēlēja "SG Speyer–Schwegenheim" sastāvā, bet šogad nomainījuši komandas. Meškovs nu pārstāv Ķīles "SK Doppelbauer", bet Neikšāns pārcēlies uz Mulhaimas "SV Mülheim Nord", kur viņa komandas biedrs ir Latvijas šahā labi zināmais Daniels Frīdmans.