Laura Rogule: "Jutu, ka gatavojos un spēlēju ar pareizu attieksmi"

17.05.2022

Uzvarot Latvijas sieviešu čempionātā trešo gadu pēc kārtas, lielmeistare Laura Rogule ir iekrājusi jau 12 titulus un šajā ziņā jau līdz minimumam pietuvojusies leģendārajai Mildai Laubertei. Piedāvājam nelielu čempiones vērtējumu par aizvadīto turnīru un šaha ikdienu.

Apsveicu ar jau 12. zelta medaļu! Šis tev ir īpašs tituls vai vienkārši kārtējais?
Paldies. Šis tituls ir īpašs ar to, ka beidzot ir sajūta, ka tas ir tikai kārtējais tituls. Šajā čempionātā nevaru teikt, ka spēlēju pilnīgi bez stresa, bet noteikti ar daudz mierīgākām domām par rezultātu, nekā citus gadus. Salīdzinot ar pagājušo gadu, palīdzēja arī tas, ka nejutu, ka no manis sagaida uzvaru čempionātā, jo nebiju vienīgā lielmeistare. Tāpat kā pagājušo gadu, priecājos, ka vispār sanāk piedalīties, jo pirms turnīra izskatījās, ka var arī nesanākt.

Kā tu raksturotu aizvadīto čempionātu un savu spēli tajā?
Pirmais čempionāts, kurā šķiet nevienā brīdī neizdarīju tādas kļūdas, pēc kurām varētu izveidoties zaudēta pozīcija. Protams kļūdas bija un jāturpina pilnveidoties, bet liekas, ka šoreiz pārliecinoši uzvarēju čempionātā. Spēlēju ar lielu prieku un domu nospēlēt, cik labi šobrīd varu. Tā kā esmu trenere, daudz domāju arī par to, ko es stāstītu audzēkņiem, ja rādītu savas partijas. Gribēju parādīt labu piemēru un, šķiet, izdevās.

Cik daudz laika šobrīd tu velti šaham? Kā gatavojies čempionātam?
Veltu daudz laika šaham, bet ne klasiskiem šaha treniņiem. Ar četriem bērniem, ģimenes ikdienu un ne tikai, nesanāk laika kārtīgi trenēties, bet man ir veidi, kā trenējos regulāri arī aizņemtajā ikdienā. Čempionāta laikā jutu, ka esmu formā, un tas pateicoties sevis trenēšanai. Turnīra laikā gatavojos partijām, pētot partijas un variantus, un rūpējos par labu noskaņojumu, kas man ir ārkārtīgi svarīgi, lai labi spēlētu. Tiešām jutu, ka gan gatavojos, gan spēlēju ar pareizu attieksmi.

Latvijas čempionātos neesi zaudējusi jau 31 partiju pēc kārtas. Par ko tas liecina?
Pirms šī turnīra domāju, ka tā ir veiksme, jo vairākas partijas varēja beigties ar zaudējumu, bet pēc šī turnīra varu arī teikt, ka esmu sākusi spēlēt stabilāk.

Starp pēdējiem diviem tituliem tev ir arī "Grand Swiss" turnīra pieredze. Ko tā ir devusi karjerā?
Tā bija lieliska pieredze, kas parādīja, pie kā jāpiestrādā, lai rezultāts būtu labāks. Deva vēlmi vēl tādos turnīros piedalīties, bet jau vairāk gatavai, labākā gan šaha, gan fiziskajā formā un mazāk satrauktai.

Cerams, ka šogad beidzot notiks daudz atliktā šaha olimpiāde. Vai uz to brauksi?
Jā, plānoju piedalīties un gatavojos.

Esi bijusi Indijā? Kādas atmiņas un asociācijas tev par to valsti?
Neesmu bijusi Indijā, bet ir bijusi vēlme aizbraukt. Dažreiz skatos raidījumus par dabu, pilsētām, vēsturi un tur, protams, parāda to, ko ir vērts apskatīt. Ceru, ka Indijā redzēšu ne tikai šaha galdiņu, bet arī kaut ko skaistu un interesantu ārpus šaha galdiņa. Bet galvenais jau, lai izdodas izcili nospēlēt un tad arī būs patīkamas atmiņas par braucienu.

Vai šogad tavā kalendārā ir plānoti vēl kādi lielāki turnīri? Varbūt RTU Open?
Visu gadu vēl neesmu saplānojusi. Tuvākais lielākais notikums ir Eiropas šaha problēmu risināšanas čempionāts. RTU droši vien piedalīšos, bet man vēl viss, kā parasti, jāsaskaņo ar ģimeni.

Mildai Laubertei ir 13 Latvijas čempiones tituli. Nebaida tas, ka pēc diviem gadiem tu varētu kļūt par tituliem bagātāko?
Es par to jau šī turnīra laikā aizdomājos – vai mani nesāks parāk uztraukt rezultāts Mildas Laubertes dēļ, bet sapratu, ka nē.

Tev ir arī ļoti labas sekmes un daudzi tituli kompozīciju risināšanas sacensībās. Cik daudz problēmšahs tev palīdz tradicionālajā spēlē?
Sāku piedalīties problēmšaha sacensībās, jo man ļoti patika risināt kombinācijas, etīdes, kā arī cita veida uzdevumus, un jo sarežģītāks uzdevums, jo lielāks prieks to atrisināt. Tā kā sāku piedalīties tikai prieka pēc, bet jūtu, ka tas palīdz arī klasiskajā šahā. Sarežģītie mati un etīdes palīdz pievērst uzmanību katrai figūrai, gājienam, liek pārredzēt galdiņu un atrast visdažādākās idejas. Pēc to risināšanas, klasiskie uzdevumi vairs nešķiet tik sarežģīti un ir vieglāk atrisināmi.