Šahs un studijas – ieskats informāciju tehnoloģiju nozarē

29.04.2022
Foto no pexels.com.

Latvijas Šaha federācija sadarbībā ar Transporta un sakaru institūtu uzsāk rakstu sēriju "Šahs un studijas", kuras galvenais mērķis ir informēt jauniešus par studiju iespējam Latvijā.

Karjeras izvēle ir svarīgs lēmums, kurš katram ir jāpieņem individuāli. Universālākais padoms varētu slēpties ķīniešu filozofa un domātāja Konfūcija atziņā: "Izvēlies darbu, ko mīli, un tev vairs nevajadzēs strādāt ne dienu savā mūžā". Tomēr paliek atklāts jautājums, ko darīt, ja neviena profesija šobrīd vēl nešķiet par piemērotu?

Šajā gadījumā izšķirties par savu īsto ceļu var palīdzēt ieskats darba tirgus apstākļos. Ļoti iespējams, ka viena no izplatītākajam profesijām šaha cienītāju vidū ir saistīta ar informācijas tehnoloģiju (IT) jomu. Tas nebūt nav pārsteigums – IT segments Baltijas valstīs, tostarp arī Latvijā, strauji attīstās. Kā liecina Lursoft datubāzē pieejamā informācija, pēdējos gados darbinieku skaits IT nozarē jau pārsniedz 20 tūkstošus cilvēku, kas sastāda aptuveni 5% no kopējā nodarbināto skaita Latvijā reģistrētajos uzņēmumos. Tomēr neskatoties uz nozares popularitāti darba ņēmēju vidū, tajā tik un tā ir jūtams darbaspēka trūkums. Tādēļ IT nozarei ir ļoti raksturīga situāciju, ka labi atalgotu darbu var iegūt jau studiju laikā.

Protams, darbam informācijas tehnoloģiju nozarē ir nepieciešamas specifiskas, tehniskās zināšanas un prasmes, kuras mēdz dēvēt par "cietajām prasmēm" (hard skills). Viens no visizplatītākajiem cieto prasmju apgūšanas veidiem ir studijas augstskolā. Latvijā studijas IT jomā piedāvā vairākas augstākās izglītības iestādes, tostarp arī Transporta un sakaru institūts.

"Rīdzinieks, slavenais šahists Mihails Tāls, ir teicis: "Šahs katram ir kaut kas savs. Vieniem tā ir māksla, tiem, kas augstu vērtē sistematizāciju, loģiku un precīzu analīzi, tā, iespējams, ir zinātne, bet trešajiem tā ir, galvenokārt, cīņa, azarts un risks. Vairāk nekā 16 gadus esmu pasniedzis IT augstskolā, un vēlos atzīmēt, ka šaha lomu loģiskās domāšanas, kritiskās analīzes un sistemātiskas pieejas problēmu risināšanā veidošanā ir grūti pārvērtēt. Daudzkārt nodarbību laikā sastopu jauniešus, kuri aizraujas ar šahu, viņi izceļas ar neatlaidību un spēju sistematizēt iegūto materiālu. Šīs ir vērtīgas īpašības ikvienam IT speciālistam. Tehnoloģijas strauji attīstās, un IT speciālistiem ir pastāvīgi jāpilnveido sevi. Transportu un sakaru institūtā mēs nodrošinām lielisku fundamentālo pamatu, lai nākamie absolventi spētu patstāvīgi apgūt jaunākās tehnoloģijas un piedalīties inovatīvu risinājumu izstrādē. Arī TSI Robotikas programmas students Ivans Gercevs ir aizrautīgs šaha spēlētājs, kurš jau otro gadu piedalās inovatīvos projektos, ko pasūtījuši TSI biznesa partneri no industrijas. Viņš pastāvīgi piedalās prāta vētru sesijās, mēģinot rast risinājumus sarežģītām un augsto tehnoloģiju problēmām. Ivans uzskata, ka viņa aizraušanās ar šahu ļauj viņam raudzīties daudzus soļus uz priekšu, pārdomāt dažādus tehnoloģiskos risinājumus un izvēlēties perspektīvāko variantu," – komentē profesors, Mihails Savrasovs, Transporta un sakaru institūta prorektors akadēmiskajā un zinātniskajā darbā.

Ja cietās prasmes bieži  vien ir attiecināmas uz kādu vienu konkrētu nozari, tad mīkstās prasmes (soft skills) ir tās, kuras būs noderīgas ikkatrā dzīves  periodā. Mīkstās prasmes ir grūtāk definējamas, izmērāmas un apgūstāmas. Pie mīkstajām prasmēm var pieskaitīt tādas cilvēka spējas kā līderība, komunikācijas spējas, stresa noturība un vairākus citas. Raksturojot starpība starp šo prasmju veidiem jāsaka, ka cietās prasmes palīdz cilvēkam kļūt zinošam, bet mīkstās – radošam, atbildīgam un komunikablākam. Pastāv uzskats, ka tieši mīkstās prasmes ir tās, kuras lielākoties nosaka cilvēka panākumus darba tirgū.

Par vispieprasītākajām prasmēm darba tirgū tiek uzskatītas spēja patstāvīgi pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, problēmrisināšanas prasmes, kā arī loģiskā un kritiskā domāšana. Domājams, ka lielākai daļa šahistu var lepoties ar minēto prasmju esamību, jo tās tiek no jauna apgūtas un trenētas katrā jaunizspēlētajā šaha partijā. Līdz ar to šahs var kļūt ne tikai par iecienīto vaļasprieku, bet arī lielisku instrumentu kognitīvo spēju attīstīšanai.