Arturs Neikšāns: Mērķis ir nezaudēt nevienu partiju

29.10.2021
Foto no flickr.com/photos/fide (Mark Livshitz, Anna Shtourman)

Vakar noslēdzās "FIDE Chess.com Grand Swiss" turnīra 2. kārta. Arturs Neikšans ilgā, sarežģītā cīņā nospēlēja neizšķirti, un ar 1,5 punktiem no 2 ir starp turnīra līderiem. Neliela intervija ar Arturu tapa piektdien, pirms trešās kārtas.

Vai bija kāds brīdis, kurā domāji, ka viss Houvels (Howell David) tagad lies asaras?
Nebija sajūta, ka tūlīt padosies. Bet pēc otrās laika kontroles, kad tiku ar karali uz a2 un bandinieku uz b3, škita, ka te ir jābūt tehniski uzvarētai pozīcijai. Atslābinājos, pretiniekam bija ievērojams laika trūkums. Bet jo ilgāk es sēdēju, jo vairāk sāku saprast, ka īsti nezinu kā uzvarēt. Sāku tērētu laiku, staigāju turpu šurpu, turpu šurpu. Viņš veiksmīgi pārkārtojās, un es sapratu, ka ir sarežģīti. Dāmu neizdevās nomainīt, un uzvara bija garām pašās beigās. Varbūt varēju nospēlēt gudrāk, bet mans pretinieks izrādīja ļoti sīvu pretestību. Elementāru uzvaras plānu es neredzēju.

142 gājieni klasiskajā šahā, vai Tev ir bijušas garākas partijas?
Varbūt ir bijušas, bet pilnīgi noteikti laika ziņā šī ir mana garākā partija 7 stundas 45 minūtes nekad nav bijušas. Gandrīz 8 stundas, tas ir nedaudz pāri maniem spēka limitiem.

Par ko runājāt ar Houvelu pēc partijas?
Par dzīvi, pasmējāmies, brīvi parunājāmies, bijām priecīgi, ka partija beigusies. Man nav, ko sev pārmest. Kopā paēdām, par darbu parunājām. Viņš pastāstīja kā viņš bija gatavojies, es pastāstīju kā es biju gatavojies. Pasmējāmies par smieklīgajām kļūdām.

1,5 punkti no 2. Esi kopā ar Fabiano Karuanu un citiem. Tas ir kaut kā mainījis Tavu attieksmi pret turnīru?
Nē, neko. Necenšos domāt par kopvērtējumu. Protams, būtu vakar uzvarējis, būtu patīkamāk. Neskatos uz rezultātu, jo šādā turnīrā var apspēlēt ikvienu, varbūt izņemot pašu eliti, kas ir favorīti. Līdz ar to baltie, melnie, pilnīgi vienalga. Pretī nāk top 100 spēlētāji, rūdīti profesionāļi. Ko tad es varu plānot, ka es iešu pa augšu? Izbaudu atmosfēru, cenšos spēlēt gudri, daru, ko varu. Ceru, ka ar to pietiks. Minimālais mērķis ir nezaudēt nevienu partiju, tas ir ļoti augsts mērķis šādā turnīrā. Ceru, ka man izdosies. Kaut kadam mēŗkim jābūt, man nav utopisku mērķu par kvalificēšanos pretendentu turnīram, nemānu sevi ar tādām domām. Varbūt kaut kādas kosmiskas zvaigznes sakritīs…

Paiet garām Normunds Miezis un nosaka: uzmanies, viņš ieraksta visu! Arturs turpina: Man ir līdzi savs slepenais suvenīriņš, kurš man visu laiku atgādina, ka ģimene ir ar mani.


Andris Tihomirovs