Pasaules kausa izcīņā Meškovam pirmā kārta ar paragvajieti Vaskesu

04.07.2021
Foto no worldcup.fide.com

Jau pēc nedēļas Krievijas kūrortpilsētā Sočos sāksies Pasaules kausa izcīņa, kurā debitēs mūsu lielmeistars Ņikita Meškovs (2568). Pirmajā kārtā viņam ielozēta tikšanās ar starptautisko meistaru no Dienvidamerikas, paragvajieti Giljermo Vaskesu (2527).

Pasaules aktīvo spēlētāju reitingā Meškovs atrodas 354.vietā, bet viņa nākamais pretinieks ir 569. Uzvarētājam divu partiju summā būs jātiekas ar poli Janu-Kšistofu Dudu (2728), kurš pasaulē ir 18.vietā. Dudam augstā reitinga dēļ pirmā kārta ir brīva.

No Baltijas valstīm šajās sacensībās piedalās arī GM Kaido Kulaots (Igaunija, 2548) un FM Karolis Jukšta (Lietuva, 2438). Ja Kulaots pārvarēs pirmo kārtu, tad viņam būs jācīnās ar pasaules čempionu Magnusu Karlsenu (Norvēģija, 2847), kurš pasaules reitinga galvgalī atrodas nu jau desmit gadus.

Kopumā turnīrā, kas noslēgsies tikai 8.augustā, piedalās 206 šahisti no visas pasaules.

Uz Sočiem mūsu sportists dodas 8.jūlijā rītā pa aviomaršrutu Rīga – Maskava – Adlera (Soči). Pirmā partija Meškovam paredzēta 12.jūlijā, tādēļ viņam būs vairāk nekā trīs dienas, lai uz vietas aklimatizētos un labāk iejustos.

Meškovs atzina, ka Pasaules kausa izcīņai ir labi sagatavojis, bet tajā pat laikā jūt lielu spriedzi un atbildību. Viņš ir daudz trenējies, arī sestdien Baldonē piedalījās Pigita piemiņas turnīrā rapidā, kurā ieņēma pirmo vietu. Šāda prakse labi noder, ja nāksies spēlēt taibreikus. Noderīgus padomu Baldonē sniedza arī pieredzējušie lielmeistari Zigurds Lanka un Daniels Frīdmans.

Meškova mērķis Sočos ir nospēlēt tā, lai nav kauns par savu sniegumu, lai būtu interesantas partijas. Rezultāts šādos augsta līmeņa un spriedzes turnīros var būt jebkāds, taču, mūsu šahistam, protams, gribas pārvarēt pēc iespējas vairāk kārtu.

Pasaules kausa izcīņas oficiālā mājaslapa: worldcup.fide.com.