Palangā klasikā Kazmerika labākā no dāmām. Panākumi arī Platonovam un Vingrim

21.06.2021
Anna Kazmerika ieguva labākās dāmas balvu. Foto no facebook.com/juodabaltachess

Nedēļas nogalē Lietuvas kūrortpilsētā Palangā aizvadīts tradicionālais starptautiskais šaha festivāls "Baltija Cup", kas šogad notika jau 17.reizi. Formāts bija kā iepriekšējos gados ierasts, bet norises vieta cita – viesnīca "Žuvēdra".

Septiņu kārtu klasiskajā turnīrā A piedalījās 51 dalībnieks, no kuriem deviņi bija mūsu valsts pārstāvji. Labākais no mūsējiem bija Daniels Milovs (1704), kurš ar 4,5 punktiem ieņēma 13.vietu. Divas pozīcijas zemāk ar 4 punktiem finišēja Artjoms Tolmačevs (1820), bet tūdaļ aiz viņa sekoja Anna Kazmerika (1701). Viņai arī 4 punkti, taču labākā vietu dāmu vērtējumā un 58 punktu reitinga pieaugums.

Deviņu kārtu ātrā (30 minūtes plus 30 sekundes) klasika jeb B turnīrs pulcēja vislielāko dalībnieku skaitu – 103, arī piecus mūsējos. Šeit izceļams deviņus gadus jaunais Nikolajs Platonovs, kurš 6,5 punktiem ieņēma 8.vietu kopējā vērtējumā, bet trešo vecuma grupā līdz 12 gadiem.

Deviņas kārtas un apdomas laiks 30+30 bija arī C turnīrā, taču tajā piedalījās spēlētāji līdz desmit gadu vecumam. Ar 7 punktiem pirmo vietu dalīja mūsu Timurs Merzlovs (1134), taču papildrādītāji viņu ierindoja tūdaļ aiz goda pjedestāla – ceturtajā pozīcijā. Ar 6,5 labāko sešinieku noslēdza Edvards Gaidis (1091).

Kā parasti, lielu interesi raisīja blica sacensības, kas notika garo šaha dienu noslēgumā. Daudzi šahisti uz tiem ierodas speciāli, un šis festivāls nebija izņēmums. Pie galdiņiem sēdās visai titulēti spēlētāji, arī lielmeistars Pauļus Pultinevičus (2452).

Abās ātrspēlēs labu sniegumu parādīja jaunais Miķelis Vingris (1860). Pirmajā viņš ar 6,5 punktiem ieņēma astoto vietu, bet otrajā ar 7 punktiem izcīnīja augsto trešo pozīciju, vienīgo zaudējumu piedzīvodams tikai interesantā mačā ar lielmeistaru!

Vēl no Latvijas pārstāvjiem blicā labāko sniegumu parādīja Emīls Jānis Mieriņš (1755) un Artjoms Tolmačevs (1679).

Visu turnīru dalībnieki, rezultāti un ieņemtās vietas apskatāmas chess-results.com.

Nikolajs Platonovs bija trešais U-12 vērtējumā. Foto no facebook.com/juodabaltachess
Miķelis Vingris un Emīls Jānis Mieriņš. Foto - Jānis Vingris