Kuzņecova, Ter-Avetisjana un Golsta – skolu olimpiādes uzvarētājas meiteņu konkurencē

01.06.2021

Sestdien, 22.maijā, tika aizvadīts 2020./2021. mācību gada Latvijas Skolu skolēnu šaha olimpiādes pēdējais turnīrs, kurā sacentās 69 skolnieces no 52 mācību iestādēm.

Par turnīrā visplašāk pārstāvētām skolām ar četrām dalībniecēm sastāvā kļuva Olaines 1. vidusskola un Rīgas Valda Zālīša sākumskola, savukārt ar trīs šahistēm bija reprezentēta Ziemeļvalstu ģimnāzija un Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola-licejs.

Piedaloties 31 dalībniecei, 1. – 4. klašu grupā uzvaru kopvērtējumā svinēja viens no spēcīgākajiem pāriem vienas skolas ietvaros, vienīgās pirmās sporta klases īpašnieces šajā grupā Marija Kuzņecova un Naomi Maklakova no Ziemeļvalstu ģimnāzijas 4. klases. Klasesbiedrenes finiša taisni sasniedza ar identisku rezultātu, izcīnot 8 punktus 9 kārtās. Tomēr šī pāra draudzīgā saikne turnīra laikā tika pārrauta. Pēc trešās kārtas rezultātiem bija izveidojies līderu trio – Naomi, Marija, kā arī Rīgas Valdorfskolas 1.b klases skolniece Sofija Teremranova, savukārt pakaļdzīšanos organizēja Renata Spiridovska no Rīgas 40. vidusskolas 2.a klases.

Izloze lēma, ka nākamajā kārtā Ziemeļvalstu ģimnāzijas pārstāvēm jānoskaidro stiprākā savā starpā, kamēr otrajā līderu duelī šķēpus krustoja Sofija un Renata. Naomi un Marijas savstarpējā spēlē, ar baltām figūrām spēlējošā Naomi centās organizēt bandinieku uzbrukumu dāmas spārnā. Tomēr šis plāns nospēlēja pret pašu Naomi, ļaujot atdzīvoties Marijas "grīnfelda" laidnim, kā rezultātā Naomi nācās šķirties no kvalitātes. Lai gan cīņa šajā partijā turpinājās vēl 30 gājienus, nevienas reālas iespējas atspēlēties Naomi vairs nebija. Savukārt otrā līderu cīņa izrādījās notikumiem krietni bagātāka. Sofijai un Renātei vienai no otrai pārņemot iniciatīvas grožus, šāds spēles scenārijs saglabājās līdz pašiem pēdējiem gājieniem partijā. Apzinoties, ka melno dāmas un laidņa sadarbība nav pietiekama mata uzbrukumam, Renata ar karali devās palīgā savām figūrām. Sofija, līdz galam nenovērtējot Renatas izvedeidotos draudus, izmantoja iespēju savā rīcība iegūt vēl vienu dāmu, pārvēršot līdz 8. līnijai tikušo bandinieku. Tomēr jauniegūtā dāma tā palika neizmantota – Renata īstenoja zibenīgu uzbrukumu, piesakot matu divos gājienos. Tādējādi, pēc četrām kārtām, turnīrā galvgalī vienpersoniski atradās Marija, kurai ar puspunkta deficītu sekoja Renata.

Piektā kārta sagādāja šo spēlētāju savstarpējo cīņu, kurā Renatas vadībā bija baltās figūras, bet Marijas – melnās. Spēlējot ļoti ātri un agresīvi, Renata atklātnē noupurēja bandinieku, iegūstot nedaudz labāku figūru attīstību. Pēc īstenota bandinieka caurrāviena galdiņa centrā, labāka figūru attīstība jau rezultējās iniciatīvā un spiedienā. Cenšoties turēt līdzi Renatas ātrajam spēles tempam, Marija pieļāva kļūdu, nospēlējot dabiski, bet neprecīzi, kā rezultātā Renata ieguva lieku figūru un ļoti pārliecinoši noveda partiju līdz sev vēlamajam iznākumam. Diemžēl turnīra turpinājums Renatai vairs nebija tik veiksmīgi, savukārt pirmās sporta klases īpašnieces Marija un Naomi atkal nostājās uz uzvaras takas, ar katru nākamo uzvaru arvien vairāk tuvojoties dubultuzvarai turnīrā.

Medaļu sadalījuma likteni izšķīra papildrādītāji, kuri ierindoju Mariju pirmajā vietā, bet Naomi – otrajā. Uz bronzas medaļas īpašnieces statusu arī izrādījās vairākas pretendentes, tostarp Lauma Mieriņa (Baldones vidusskola, 4.a klase), Dafne Maklakova (Ziemeļvalstu ģimnāzija, 3.klase) un Sofija Teremranova. Pateicoties lielākam reitinga sasniegumam turnīrā, bronzas medaļu izcīnīja Lauma, ceturtajā vietā ierindojās Sofijai, bet Dafne palika piektajā vietā. Šīm meitenēm ar puspunkta deficītu sekoja spēlētāju kvartets, no kurām labākā bija kādreiz turnīra galvgalī esošā Renata Spiridovska, noslēdzot olimpisko sešinieku.

5. – 9. klašu grupā, piedaloties 27 dalībniecēm, pret jebkāda veida intrigas radīšanu iestājās Agnesa Stepania Ter-Avetisjana no Rīgas Centra Humanitārās vidusskolas 7. klases, kura demonstrēja teicamu sniegumu un visas partijas noslēdza ar uzvaru, izcīnot maksimāli iespējamos 9 punktus. Visilgāk turēt līdzi Agnesas tempam spēja Melānija Luīze Jansone (Rīgas 45. vidusskola, 6.c klase) un Ieva Valeine (Āgenskalna sākumskola, 6. klase), kuras pēc ceturtās kārtas no Agnesas atpalika tikai par puspunktu. Tomēr nākamā kārta šim dalībniecēm izvērtās neveiksmīga, Melānijai savstarpējā spēlē zaudējot Agnesai, bet Ievai atzīstot Sofjas Vasiļjevas (Daugavpils Tehnoloģiju vidusskola-licejs, 5. klase) pārākumu. Tādējādi Sofja uzņēmās atbildību sastādīt konkurenci Agnesai, tomēr jau nākamajā kārtā Sofjas pakaļdzīšanos piebremzēja Jekaterina Smirnova no Rēzeknes 3. vidusskolas 8.b klases, savstarpējā spēlē liekot punktu dalīt uz pusēm. Pēc šīs kārtas Sofjai pievienojās arī Melānija un Ieva, kuras sestajā kārtā izcīnīja uzvaras. Ja gan Melānija, gan Sofja jau bija aizvadījušas spēli pret Agnesu, tad Ievu šī cīņa sagaidīja septītajā kārtā.

Apzinoties uzvaras nepieciešamību, Ieva ļoti agresīvi izspēlēja atklātni, jau pirmajos gājienos īstenojot bandinieku uzbrukumu karaļa spārnā, vienlaicīgi gatavojot garo rokādi. Nonākot šķietami nepatīkamā situācijā, Agnesa pieņēma riskantu, bet ļoti praktisku lēmumu atstāt karali centrā. Tā rezultātā Ievas uzbrukums mērķi nesasniedza, savukārt Agnesa veiksmīgi novājināja pretinieces karaļa aizsardzību, svinot kārtējo uzvaru. Līdz ar to turnīra noslēguma nogriezni visveiksmīgāk no iedzinējām aizvadīja Melānija, pēdējās četrās spēlēs gūstot 3 punktus un ar 7 punktiem kopumā izcīnot otro vietu. Par puspunktu atpalika Sofja un Ieva, papildrādītājiem ierindojot Sofju trešajā, bet Ievu ceturtajā vietā. Turnīra labāko sešiniekā iekļuva arī Marija Krasiļņikova (Rīgas 22. vidusskola, 5.a klase) un Nellija Jēkabsone (Kuldīgas Mākslas un humanitāro zinību vidusskola, 6. klase).

10. – 12. klašu grupā godalgoto trijnieks tika noteikts bez nepieciešamības vērtēt papildrādītājus. Reitingfavorītes lomu apliecināja Madara Golsta (Tālmācības vidusskola "Rīgas Komercskola", 12. klase), iegūstot maksimālo punktu skaitu. Otro vietu turnīrā ar 8 punktiem no 9 iespējamiem izcīnīja Anna Kazmerika no Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas 10. klases, kurai vienīgais zaudējums turnīrā tieši pret Madaru. Čempiones un vice čempiones savstarpējās spēlēs rezultātu izšķīra taktika -  samērā līdzīgā, Londonas sistēmai raksturīgā pozīcijā, Anna ar uzbrukumu pretinieces dāmai mēģināja aktivizēt savas figūras, tomēr Madaras realizētā kombinācija neļāva šim plānam piepildīties. Kombinācijas rezultātā Madara ieguva divas figūras par torni, kuras tā brīža situācijā bija daudz lietderīgākas, ļaujot viņai īstenot uzbrukumu un noslēgt partiju sev par labu. Iegūstot 7 punktus, trešo vietu turnīrā izcīnīja Ramona Golsta (Tālmācības vidusskola "Rīgas Komercskola", 12. klase), kura punktus zaudēja tieši spēlēs pret Madaru un Annu.

Ja Madaras un Ramonas partijas iznākumu lielākoties izšķīra atklātnē pieļautā kļūda, tad Ramonas un Annas partijā Ramona pārāk aizrāvās ar uzbrukuma īstenošanu, kas ļāva Annai izmantotas radītos novājinājumus un iegūt lielu materiālo pārsvaru. Godalgoto sešinieku papildināja Jekaterīna Hlopkova (Rīgas Stila un Modes tehnikums), Alise Mende (Rīgas 64. vidusskola, 11.d klase) un Elīna Bagātā (Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola, 1. kurss).

Organizatori izsaka lielu pateicību dalībniecēm par godīgās spēles principu ievērošanu. Tuvāko dienu laikā organizatori sazināsies ar uzvarētājiem un vienosies par visērtāko balvu nodošanas veidu. Pirmās, otrās un trešās vietas ieguvējas tiks apbalvotas ar nolikumā paredzētām balvām, savukārt 4. – 6. vietas īpašnieces saņems pārsteiguma balvas no dabiskās kosmētikas veikala "Dabas pērles".

Toms Kalniņš