Izziņo nākamo Skolu skolēnu olimpiādes posmu

09.03.2021

Turpinoties Latvijas 2020./2021.gada Skolu skolēnu šaha olimpiādes norisei, organizatori izziņo olimpiādes Reģionālo finālu posmu. Posma norise ir paredzēta piecu nedēļu garumā, laika posmā no aprīļa līdz maija sākumam.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī, sacensības tiks organizētas tiešsaistē, dalībniekiem jau zināmā šaha platformā Lichess.org, kurā pērnā gada beigās tika aizvadīts olimpiādes atlases posms.

Līdzīgi kā iepriekš, sacensības norisināsies trīs vecuma grupās (1. – 4. klases, 5. – 9. un 10. – 12.), nodrošinot atsevišķus turnīrus gan zēniem, gan meitenēm. Līdz ar to katra Reģionālā fināla ietvaros 10 kārtās pēc Šveices sistēmas tiks aizvadīti 6 dažādi turnīri ar laika kontroli 5 minūtes + 3 sekundes par gājienu.

Turnīru grafiks ir šāds:
Latgale, 8.aprīlis, pulksten 12.30
Zemgale, 15.aprīlis, pulksten 12.30
Vidzeme, 22.aprīlis, pulksten 12.30
Kurzeme, 29.aprīlis, pulksten 12.30
Rīga, 6.maijs, pulksten 12.30

Sacensībās ir tiesības piedalīties 3 spēlētājiem no vienas skolas katrā turnīra atbilstoši Latvijas Skolu skolēnu šaha olimpiādes atlases posma rezultātiem. Dalībnieku saraksts, kuri kvalificējās Reģionāliem fināliem, ir pieejams šeit.

Skolām, kuras nav piedalījušās atlases posmā, ir iespēja pieteikt pa 3 dalībniekiem gan zēniem, gan meitenēm ar ne augstāk kā otro sporta klasi šahā katrā turnīrā. Savukārt skolēni ar vismaz pirmo sporta klasi šahā automātiski kvalificējas olimpiādes finālam.
Svarīgi, ka, lai piedalītos turnīrā, dalībniekam jābūt Latvijas skolēnu šaha olimpiādes lichess komandas dalībniekam.

Jauno spēlētāju sportiskās meistarības veicināšanai tiek piedāvāta iespēja piedalīties Skolu olimpiādes organizētājās bezmaksas tiešsaistes šaha nodarbībās. Kopumā tiks aizvadīts trīs nodarbības, kurās tiks apskatītas vairākas atklātnes, kā arī pievērsta uzmanība galotņu niansēm, savukārt nodarbību noslēgumā paredzēts simultānspēles seanss. Nodarbības vadīs meistarkandidāts un FIDE sertificētais instruktors Viesturs Kapče.

Arvien aktuālākai kļūstot negodīgās spēles problēmai, olimpiādes organizatori ir pieņēmuši lēmumu nepielaist sacensībām tos spēlētājus, kuri ir pārkāpuši godīgās spēles noteikumus, tostarp arī citos Latvijas Šaha federācijas organizētajos turnīros. Šis lēmums attiecas arī uz tiem dalībniekiem, kuri tiesības piedalīties Reģionālajā finālā izcīnījuši pēc atlases posma rezultātiem.

Reģionālajos finālos, salīdzinājumā ar atlases posmu, papildu krāpšanas novēršanas pasākumu ieviešana nav paredzēta, tomēr organizatori rūpēsies par godīgās spēles principu ievērošanu, tiesnešiem rūpīgi uzraugot spēlētāju partijas.

Detalizēta informācija par sacensībām ir atrodama nolikumā.

Kontaktinformācija: sahaolimpiade@gmail.com, tālr. 29346560, 29967610.