Atskats uz Spāņu atklātnes turnīru un Draudzīgais aicinājums Latvijas šahistiem

28.01.2021

Pirms 86 gadiem, 28.janvārī – Kārļu dienā, Valsts Prezidents Ulmanis aicināja tautiešus atbalstīt ikvienam savu dzimto skolu – ar grāmatām, ziedojumiem u. tml.; tādējādi sākās gaiša tradīcija, kas atjaunojās deviņdesmito gadu sākumā.

Un nacionālā ideja – veicināt garīgās intereses jaunatnes audzināšanā – tūliņ pārņēma ne tikai inteliģenci; tā drīz vien izpaudās dāsnos devumos Latvijas skolām.

Lai gan Zigurda Pigita šaha skola formāli nepastāv, tomēr ievērojamā pedagoga gaišais pienesums karaliskās spēles attīstībā un propagandā savā būtībā ir mūžīgi paliekošs, tāpēc uzskatu par savu pienākumu tieši Zigurdu dienā sava trenera un skolotāja koncepcijas nest jaunatnes vidē.

Izsludinot tematisko turnīru "Spāņu atklātne laikmeta griežos", jau minēju, ka zēniem un meitenēm vajadzētu šīm sacensībām kārtīgi sagatavoties, izmantojot Pigita koncepciju, kas izklāstīta manā grāmatā "Māksla uzvarēt". (Latviešu valodā tā iznāca 2019.gadā; vāciski daži fragmenti bija publicēti jau agrāk.)

Interneta ātrspēles turnīrā 25.janvārī, Zigurdu dienā, par manām pieticīgajām balvām 8 kārtās sacentās 45 jaunie šahisti un šahistes (U-8 – U-18), izspēlējot tematiski Spāņu atklātnes pozīciju pēc 3.Lb5 a6 4.La4 Zf6 5.d3.

Protams, ļoti iepriecināja plašais dalībvalstu skaits – izņemot Latviju, bija pārstāvētas vēl piecas lielas un mazas zemes: Čehija, Slovākija, Krievija, Lietuva un Vācija.

Uzvarētāja lauri ar 7 punktiem tika vairākkārtējam Čehijas čempionam dažādās vecuma grupās – Štepanam Hrbekam, kurš iepriekšējā dienā svinēja savu 15. dzimšanas dienu. Tā kā es šad un tad pildu viestrenera pienākumus "Čehoslovākijā", jaunais censonis ir agrāk pat piedalījies manos treniņos. (Citādi Štepanu savā starptautiskajā skolā "Interchess" Latvijas šaha garā māca mans draugs un kolēģis Sergejs Berezjuks, kurš uz mūsu turnīru atsaucās, nosūtot vairākus savus audzēkņus no dažādām valstīm.)  

Četrpadsmitgadīgo pulkā lielisku sniegumu demonstrēja Melānija Jansone, apsteidzot jauniņo Miķeli Vingri, bet kopējā meiteņu konkurencē maskaviete Anna Krupnova bija priekšā čehietei Lucijai Fizerovai un Laumai Mieriņai.

Mani pašu kā baldonieti sevišķi iepriecināja, ka ielas kaimiņu Lauras Rogules un Ērika Mieriņa meitiņa apsteidza vairākas "vecākas" spēlētājas. Tātad Laumiņa varētu ar laiku pat kļūt par cienīgu konkurenti savai mammai - desmitkārtējai Latvijas čempionei!

Izņemot deviņas oficiālās godalgas, es izvēlējos vēl trīs kandidātus pārsteiguma balvām, pievēršot uzmanību pirmām kārtām pašiem jaunākajiem dalībniekiem (U-10).

Tādējādi balvas izpelnījās Toms Jeronovičs (14. vieta ar 5 punktiem!) un Nikolajs Platonovs (18. vieta ar 4.5 punktiem, turklāt vērā ņēmu arī Koļas apbrīnojamo cīņasgaru – iesaku aplūkot finālu viņa cīņai ar baldonieti...).

Neoficiālo balvu visjaunākajā spēlētāju grupā (U-8) saņem Patriks Ivulāns (cienīgi 3,5 punkti!).

Mans vācu audzēknis Filips Allens (nesenais uzvarētājs Vācijas atklātajā astoņgadīgo čempionātā 2020. gadā) gan savāca 50%, iekļūstot pirmajā divdesmitniekā; viņam aizsūtīšu "Mākslu uzvarēt". Filipam nākamajā dienā pēc turnīra palika jau 9 gadiņi.

Visi turnīra dalībnieki, rezultāti, ieņemtās vietas un partijas apskatāmas lichess.org/swiss/R3yMPDsV, balvu saņēmēji pieejami šeit.

Turnīra noriti savā interneta resursā www.twitch.tv komentēja ne tikai populārais šaha treneris Arturs Neikšāns un šo rindu autors, bet arī spožā Latvijas Šaha Zvaigznīte un vadošā FIDE darbiniece lielmeistare Dana Reizniece-Ozola. Viņa ar savu sievišķīgo šarmu aktīvi piedalījās sacensību apgaismošanā un pa īstam emocionāli papildināja kolēģu teikto, tādējādi gaiši izceļot bērnu un jauniešu prasmes uz 64 lauciņiem.

Un kā pasākuma idejas autore mana sieva Ņina beigu beigās arīdzan bija laimīga, ka pirmā šāda veida privātā iniciatīva Latvijas šahistu aprindās izpelnījās tādu milzu ievērību.

Noslēgumā pievērsīšu lasītāju uzmanību gaidāmajai Jēkabpils šahista un pazīstamā Latvijas žurnālista Andra Grīnberga darba izdošanai, ko drīzumā veiks izdevniecība "Latvijas Mediji". Andra atziņas, atskārsmes un dzejoļi grāmatā "Nemainīgs ir tikai gaišums" ļaus mums visiem padomāt, kā pandēmijas laikā mēs varētu paplašināt savu garīgo apvārsni un dot optimistisku dzīves redzējumu visiem lasītājiem un lasītājām.

Tāpat arī mūsu mūžīgā spēle uz melnbaltā galdiņa dziedinās dvēseli un spārnos mūs: "Šahs ir pasaule par sevi. Kamēr spēlē, tā otra pasaule tur, ārā, atkāpjas" – šo mana iemīļotā rakstnieka Ēriha Marijas Remarka citātu atkārtoja skolotājs Zigurds Pigits.


Lielmeistars Zigurds Lanka
 

Turnīra norisei varēja sekot līdzi arī šaha video vietnē www.twitch.tv.