Aizvadīti pēdējie skolu olimpiādes atlases posmi 5.–9. klasēm

06.12.2020

Turpinoties Latvijas skolu šaha olimpiādes atlases posmam, kalendārās ziemas pirmajā dienā tika aizvadīts atlases turnīrs Latgales reģiona 5.–9. klašu skolēniem, kurā piedalījās 16 skolēni no 10 dažādām skolām.

Izcīnot 18 punktus, turnīra laurus plūca spēlētājs ar lichess lietotājvārdu Davids3000. Nezaudējot nevienu partiju, tomēr iegūstot par 2 punktiem mazāk, otro vietu izcīnīja Daugavpils 13. vidusskolas 5. klases skolēns Gļebs Krasavins (junior2009). Savukārt atpaliekot vēl par 2 punktiem, par 3. vietas ieguvēju kļuva spēlētājs ar lichess lietotājvārdu Plague_Docctor. Diemžēl sīkāku informāciju nav iespējams sniegt, jo 1. un 3. vietas ieguvēji nav aizpildījuši reģistrācijas anketas. Organizatori lūdz to izdarīt pēc iespējas ātrāk.

Paliekot uzreiz aiz kopvērtējuma labāko trijnieka, pirmo vietu meiteņu konkurencē izcīnīja Kristīne Gruznova no Maltas vidusskolas 6. klases, aiz sevis atstājot Žaneti Klušu no Rēzeknes un Līga Elīzi Normanti, kura pārstāv Tilžas vidusskolas 5.a klasi.

Divas dienas vēlāk, 3. decembrī, atlases posms 5.–9. klašu grupām noslēdzās ar Zemgales reģiona turnīru, kurā savus spēkus izmēģināja 11 jaunie šahisti no 6 skolām, par visplašāk pārstāvētām skolām kļūstot Dobeles 1. vidusskolai un Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijai, kuru sastāvā bija pa 4 dalībniekiem. Šis turnīrs kļuva par noslēdzošo atlases turnīru 5.–9. klašu grupām.

Paliekot nepārspēts, pirmo vietu kopvērtējumā ar ievērojamu pārsvaru izcīnīja Rolfs Meiliņš (Jariksss) no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas 9. klases, kuram 40 punkti 11 partijās (maksimālais rezultāts). Cīņa par goda pjedestāla otro augstāko pakāpienu izradījās krietni sīvāka, par to savā starpā sacenšoties Rihardam Valdeņam (RihardsV100) un Jānim Piļkam (janono252). Lai gan vēl neilgi pirms turnīram atvēlētā laika beigām cīņā par 2. vietu vadībā ar 3 punktu pārsvaru bija izrāvies Jānis, tomēr pēdējā spēle ieviesa korekcijas, par virtuālās sudraba medaļas īpašnieku kļūstot  Rihardam, kurš ikdienā mācās Elejas vidusskolas 9.a klasē, savukārt Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas 9. klases audzēknim Jānim nācās samierināties ar 3. vietu. Jāpiebilst, ka atšķirībā no iepriekšējiem turnīriem, šajā turnīrā daiļā dzimuma pārstāves nav piedalījušās.

Latvijas Šaha federācija apsveic turnīru uzvarētājus un atgādina, ka ikvienam sacensību dalībniekam, kurš ir izpildījis visus reģistrācijas nosacījumus, ir iespēja pretendēt uz balvu neatkarīgi no turnīrā uzrādītiem rezultātiem. Katrā no turnīriem pēc nejaušības principa tiek izspēlētas 5 balvas. Balvas ir izvēlētas pēc principa "gudrā balva gudrajam skolēnam".

Nākamā balvu izloze, kurā tiks noteikti balvu īpašnieki Latgales un Kurzemes reģionu 5. – 9. klašu grupām, kā arī Rīgas reģiona 1.–4. klašu grupai, notiks trešdien, 9. decembrī, pulksten 17.00 Latvijas Šaha federācijas YouTube kanālā.

Visi sacensību dalībnieki laipni aicināti sekot līdzi tiešraidei.

Toms Kalniņš