Noslēgušies skolu olimpiādes atlases posmi arī Vidzemes un Kurzemes 5.–9.klasēm

28.11.2020

Turpinoties Latvijas IV skolu olimpiādes atlases posmam, šajā nedēļas nogalē tika aizvadīti atlases posmi Vidzemes un Kurzemes novada 5.–9. klašu skolēniem. Abos turnīros, izvēršoties sīvai cīņai, pirmās vietas liktenis tika izšķirts pašās pēdējās sekundēs.

27.novembrī norisinājās atlases posms Vidzemes novada 5.–9. klašu skolēniem, turnīrā startējot 19 dalībniekiem no 11 dažādām skolām. Par turnīrā visplašāk pārstāvēto mācību iestādi kļuva Ādažu vidusskola ar 5 dalībniekiem. Trīs dalībnieces pārstāvēja Olaines 1. vidusskolu, savukārt divu dalībnieku personās tika aizstāvēts Siguldas Valsts ģimnāzijas un Carnikavas pamatskolas gods.

Gūstot 33 punktus, pirmo vietu turnīra kopvērtējumā izcīnīja Jūrmalas pilsētas Jaundubultu vidusskolas 6.a klases skolēns Ruslans Dankovs (RusDan), kurš tikai par vienu punktu apsteidza Māri Kristapu Strazdiņu no Limbažu Valsts ģimnāzijas 9.a klases. Jāatzīmē, ka pēdējā spēlē, savstarpēji tiekoties 1. un 2. vietas īpašniekiem, uzvaru izcīnīja Strazdiņš, tomēr šī uzvara netika ņemta vērā turnīra gala rezultātos, jo partijas rezultāts tika fiksēts jau pēc turnīram atvēlētā laika beigām. Tikmēr trešo vietu ar 24 punktiem izcīnīja Kārlis Edvards Veide (MelnaisLaidnis), kurš mācās Siguldas Valsts ģimnāzijas 9. klasē. Turnīra rīkotājiem īpaši patīkami ir izcelt lielo daiļā dzimuma dalībnieku skaitu, no kurām labākos rezultātus uzrādīja Olaines 1. vidusskolas skolnieces Marija Vaičuka (Marija2009, 5.d klase), Elizabete Kokina (Chessmayor, 8. klase) un Dita Kukule (dikukule) no Siguldas 1. pamatskolas 5.c klases.

Savukārt dienu vēlāk, 28. novembrī, tika aizvadītas cīņas starp Kurzemes novada pamatskolas vecuma skolēniem. 44 dalībnieku konkurencē, savācot dalībnieku skaitam identisku punktu summu, par turnīra uzvarētāju kļuva Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas 8.b klases skolniece Ance Reiha (AnceReiha), aiz sevis atstājot spēlētāju ar lichess lietotājvārdu ArtjomsBrojs_005, kurš izcīnīja 40 punktus. Šajā turnīrā pirmās vietas liktenis tika izšķirts identiski iepriekšējam turnīram. Savukārt trešo vietu turnīrā ar 38 punktiem izcīnīja Emīls Grīnerts (Emils13) no Dundagas vidusskolas 7.a klases. Meiteņu konkurencē labākā (izņemot Anci Reihu) bija Jelena Berga no Liepājas Raiņa 6. vidusskolas 6.d klases, kurai sekoja Liepājas Liedaga vidusskolas 6.c klases skolniece Aļesja Vasiļeviča un Māra Brigmane no Talsu Valsts ģimnāzijas 7.c klases.
Organizatori atgādina, ka pirms dalības turnīrā, dalībniekiem ir nepieciešams aizpildīt reģistrācijas anketu, norādot informāciju par sevi un savu skolu. Organizatori lūdz ievērot šo noteikumu un aicina tos dalībniekus, kuri vēl nav to izdarījuši, aizpildīt anketu. Anketa pieejama šeit: https://ej.uz/SkoluOlimpiade

Latvijas Šaha federācija apsveic turnīru uzvarētājus un atgādina, ka ikvienam sacensību dalībniekam, kurš ir izpildījis visus reģistrācijas nosacījumus (tostarp aizpildījis reģistrācijas anketu), ir iespēja pretendēt uz balvu neatkarīgi no turnīrā uzrādītiem rezultātiem. Katrā no turnīriem pēc nejaušības principa tiek izspēlētas 5 balvas. Balvas ir izvēlētas pēc principa “gudrā balva gudrajam skolēnam”.

Pirmā balvu izloze, kurā tiks noteikti balvu īpašnieki visām 10. – 12. klašu grupām un Rīgas, Vidzemes un Kurzemes reģionu 5. – 9. klašu grupām, notiks pirmdien, 30.novembrī, pulksten 17.00 Latvijas Šaha federācijas YouTube kanālā.

Visi sacensību dalībnieki laipni aicināti sekot līdzi tiešraidei.

Toms Kalniņš