Klātienes šahs nu pilnībā apstājies – FIDE aptur kandidātu turnīru

27.03.2020

Starptautiskā Šaha federācija (FIDE) apturējusi šī gada pasaules čempionāta kandidātu turnīru. Turnīrs Jekaterinburgā ar astoņu šahistu dalību sākās 16.martā un tam bija jānoslēdzas 4.aprīlī, bet Covid-19 ierobežošanas pasākumi ietekmējuši arī šīs sacensības, ziņo aģentūra LETA.

Krievija paziņojusi, ka ar piektdienu pārtrauks starptautiskos pasažieru avioreisus.

"FIDE nevar turpināt turnīru, ja nav garantiju, ka šahisti un tiesneši droši un laicīgi nokļūs mājās. Turnīrs turpināsies vēlāk, bet konkrēti datumi tiks nozīmēti pēc iespējas ātrāk. Kā paredz noteikumi, septītās kārtas rezultāti paliek spēkā, līdz ar to turnīrs atsāksies no astotās kārtas," teikts FIDE prezidenta Arkādija Dvorkoviča paziņojuma.

Pēc septiņām kārtām ar 4,5 punktiem vadībā ir francūzis Maksims Vašjē-Lagrāvs, bet otro vietu ar tikpat punktiem ieņem krievs Jans Ņepomņaščijs. Tālāk ar 3,5 punktiem seko amerikānis Fabiano Karuana, nīderlandietis Anišs Giri, ķīnietis Vans Hao un krievs Aleksandrs Griščuks, bet pa 2,5 punktiem ir Ķīnas un Krievijas šahistiem Dinam Ližeņam un Kirilam Aleksejenko.

Kandidātu turnīra uzvarētājam šogad decembrī finālā būs jātiekas ar norvēģi Magnusu Kārlsenu, kurš pirms diviem gadiem titula cīņas taibreikā uzvarēja Karuanu. Kārlsens uzvarējis četrās meistarsacīkstēs pēc kārtas un ir vēsturē 16.absolūtais čempions šahā.

Jau ziņots, ka šovasar no 5. līdz 18.augustam Maskavā bija jānotiek pasaules šaha Olimpiādei, taču tagad tā pārcelta uz nākamo gadu.