Vidrižos šahisti pulcējas Emiļa Melngaiļa piemiņas turnīrā

19.02.2020

Nedēļas nogalē sporta un kultūras centrā Vidriži tika rīkots novadnieka, šahista Emiļa Melngaiļa piemiņas turnīrs, kas izvērtās starptautisks, jo sacensties ieradās arī spēlētāji no Krievijas.

Ņemot vērā, ka paralēli norisinājās vairākas citas šaha sacensības Rīgā, Siguldā, arī Valkā, sacīkstes Vidrižos pulcēja pietiekamu dalībnieku skaitu – teju piecdesmit jauno un pieredzējušo šahistu, tai skaitā 15 limbažniekus. – Turnīrs izdevās! – vērtē tā rīkotājs Ivars Babris.

Turnīra organizators I. Babris ir gandarīts, ka dalībai sacīkstēs atsaucās arī spēlētāji, kuri saistīti ar Limbažu novadu, piemēram, rīdzinieku Jansonu ģimene un Dāvis Dāboliņš, kam saistība ar Limbažu pagastu, Kristaps Zass, kura saknes meklējamas Katvaru pagastā, kā arī Henrijs Liepiņš, kura vectēvs ir limbažnieks, cienījamais šaha spēlētājs Vitauts Liepiņš.

E. Melngaiļa piemiņas turnīra kopvērtējumā, iegūstot sešus punktus no 7 iespējamiem, uzvarēja pleskavietis Grigorijs Šarankovs. Limbažnieks Juris Saksis un pļaviņietis Uldis Melderis, ar kuriem Pleskavas meistarkandidāts šahā nospēlēja neizšķirti, ierindojās attiecīgi 2. un 3. (dalītajā 2./5.) vietā. Ceturtais turnīrā bija pats tā organizators I. Babris, bet piektais – Jurijs Agafonovs. Visi četri šahisti izcīnīja 5,5 punktus, bet vietu sadalījums notika, vadoties pēc viņu iegūtajiem koeficientiem. I. Babris pauda pārsteigumu, ka viens no galvenajiem pretendentiem uz uzvaru, fide meistars Vitālijs Ļevčenkovs šajās sacīkstēs ierindojās tikai 9. vietā.

Jauniešu vidū turnīrā uzvaru svinēja Rīgas šaha skolas audzēknis K. Zass, kurš ieguva 5 punktus. Otro vietu ieguva Aleksandrs Kulņevs no Pleskavas, bet trešais – rīdzinieks Miķelis Vingris. Meiteņu konkurencē nepārspēta bija ar mūspusi saistītā Rīgas šaha skolas audzēkne Melānija Luīze Jansone. 2. vietu ieguva rīdziniece Marija Kuzņecova, labākā Latvijas jaunā spēlētāja Eiropas jauniešu šaha čempionātā gan aizpērn, gan pērn. Trešā šajā konkurencē bija Limbažu Galvenās bibliotēkas šaha pulciņa audzēķne Elza Puķīte. Savukārt 4. un 5. vietu dalīja viņas kolēģes Undīne Skreitule un Marta Groma.

Šajās sacīkstēs I. Babris vērtēja senioru šahistu sniegumu vecuma grupā 64+, ņemot vērā, ka šahā ir 64 spēles lauciņi. Šajā konkurencē sumināja J. Agafonovu, rīdzinieku Jāni Visocki un valmierieti Viesturu Hemmeli. Atsevišķi todien tika apbalvotas arī šahistu-sacensību dalībnieku ģimenes. Vislabāko rezultātu šajā kategorijā sasniedza I. Babris ar dēlu Rihardu.  – Mums ar Rihardu paveicās. Pēdējā kārtā, kas bija izšķiroša, man bija jāspēlē ar Miķeli Vingri, kuru uzvarēju. Rihards uzveica arī savu pretinieci Undīni Skreituli. Tādējādi ieguvām 1. vietu, – stāsta turnīra rīkotājs. Otrie ģimeņu vērtējumā bija pleskavieši Sergejs un Aleksandrs Kulņevi. Savukārt trešie bija Vingru ģimene – Jānis ar dēlu Miķeli.

Atsevišķi ar medaļām tika apbalvoti arī rezultatīvākie spēlētāji Limbažu un ar Limbažu novadu saistīto šahistu vidū. Pieaugušo konkurencē veiksmīgākie bija J. Saksis, I. Babris un novada domes priekšsēdētājs Didzis Zemmers. Jauniešu vidū labāk spēlējošie bija K. Zass, R. Babris un M. K. Strazdiņš, savukārt meiteņu konkurencē – M. L. Jansone, E. Puķīte un U. Skreitule.

I. Babris novērtē Limbažu novada domes un Olimpiskā centra Limbaži sniegto atbalstu sacīkšu rīkošanā, tāpat ir gandarīts par sporta un kultūras centra Vidriži vadītāja Rūdolfa Pelēkā un viņa kolektīva devumu turnīra norises vietas iekārtošanā. – Zāle bija tiešām saposta, bija sarūpēts cienasta galds. Uzņemšana bija ļoti viesmīlīga. Bija prieks spēlēt! – teic sarunbiedrs, sakot paldies gan dalībniekiem, gan viņu vecākiem, tāpat tiesnešiem Elmāram Berķim un Aivaram Laizānam.

Līga Liepiņa