Ķīniete Dzjui nosargā pasaules čempiones troni šahā

25.01.2020
Foto no fide.com

Ķīniete Veņdzjuņa Dzjui piektdien Vladivostokā nosargāja pasaules čempiones šahā troni, uzvarot titula pretendenti Aleksandru Gorjačkinu no Krievijas, ziņo aģentūra LETA.

Pirmās sešas partijas no 5. līdz 12.janvārim norisinājās Šanhajā (Ķīna), kur Dzjui un viņas pretiniece Aleksandra Gorjačkina katra svinēja pa uzvarai un četras reizes cīnījās neizšķirti, tādējādi rezultāts bija 3-3. Nākamās sešas partijas no 16. līdz 23.janvārim notika Vladivostokā (Krievija), kur abām šahistēm bija pa divām uzvarām un diviem neizšķirtiem.

Tā kā pēc 12 spēlēm rezultāts bija 6-6, tad čempione turpat Vladivostokā tika noskaidrota taibreika mačos, kuros piektdien šahistes sacentās rapidā jeb ātrajā šahā - četras spēles katra pa 25 minūtēm.
 
Gorjačkina bija tuvu uzvarai pirmajā spēlē un dominēja arī otrajā, taču abos mačos nespēja izmantot savas priekšrocības un cīņas noslēdzās neizšķirti. Trešajā spēlē Dzjui bija tāda pati atklātne kā pirmajā mačā, taču šoreiz viņai izdevās uzvarēt un taibreikā panākt 2-1. Ceturtajā mačā ar baltajām figūrām spēlēja Gorjačkinai, kurai obligāti bija nepieciešama uzvara, tomēr duelis noslēdzās neizšķirti, kā rezultātā taibreikā virsroku ar 2,5-1,5 guva Dzjui.

Gorjačkina pie iespējas cīnīties ar Dzjui tika pērn Kazaņā, kur uzvarēja kandidāšu turnīrā.

28 gadus vecā Dzjui par pasaules čempioni kļuva 2018.gada pavasarī, nākamajās divās meistarsacīkstēs nosargājot titulu.

Par pasaules čempionēm kopumā kronētas 17 šahistes, no kurām sešas bijušas Ķīnas pārstāves.